Vepřový bůček
(srolovaný)

Jak začít. Chtěl bych někdy napsat o jídle. Takovej fejeton, kvůli kterýmu by čtenářům tekly sliny z různejch popisovanejch dobrot, ale zároveň bych to třeba psal v době nějaké hladovky, třeba týdenní. To by se psalo nejlíp. Byla by v tom jistá harmonie. Co mě inspiroval k jedlickému fejetonu? Olinin nedělní oběd. Původně jsem to chtěl napsat už v čísle 49, ale pak mi došlo, že ve středu je úplněk, a to si dávám hladovku, takže by se mi o tom daleko líp psalo, líp by to vystihlo tu rovnováhu. Tu harmonii. Vzpomněl jsem si maně na krásnou a zásadní povídku Hrabalovu Pábitelé. Tu pasáž, jak maminka vysvětluje vznik obrazů jejího syna. „Náš kluk nemá školy, tak nedostatek vzdělání nahrazuje silnými zážitky. Tenhle obraz třeba namaloval, když celý den nešel čůrat. A tenhle zase, to stál po kolena ve studeném potoce....“ Takhle nějak vznikaly obrazy mladýho pábitele. Tak vězte, že tenhle fejeton měl vzniknou po celodenním nežrání v důsledku úplňku. Ale nevznikl. Seděl jsem v noci na prdeli a neměl hlad a nechtělo se mi psát.


Byl úplněk

Myslím, že by měsíc měl mít těch úplňků víc, aby si mohl člověk udělat takovejch hladovek víc za měsíc. Já vím, dyť mě nikdo nenutí hladovět jen při úplňku, to já jen tak. Hladovka byla příjemňoučká, taková nenápadná. Jsou to takové moje jednodenní ramadánky.Tak jsem se rozhodl, že si popábím a dám si ještě jeden neplánovanej den navíc a napíšu to ve čtvrtek v noci. Ale to se taky zvrtlo, protože jsem najednou musel kvůli nějaké práci do Prahy a setkal jsem se s Šárkou v Burundi a kecali jsme o kravinách, o tom, jak když jsou kluci zamilovaní, že píšou básničky a že to je docela zajímavý jev si je po mnoha letech přečíst, dívat se na ty dílečka jinejma, lehce ostárlejma očima.


Hlavní damašská tržnice

Najednou jsou ty básničky zas něco úplně jinýho. A kecali jsme furt dál, já jsem si dal pár skleniček docela dobrýho červenýho a Šárka pila vinnej střik. Ale pak už mně smrděla děsně bunda kouřem, tak jsem jel domů, že jako napíšu ten fejeton o jídle, mohlo by se mi hezky psát, po dvou dnech nejídla.


Zasmrádla mi mikyna, tak jsem šel domů.

Přijdu domů, hlad žádnej a nenapsal jsem ani ťuk. Asi v jednu v noci jsem na chviličku rezignoval, ne z hladu, spíš jen tak z rozvernosti jsem si dal dva takové malilinkaté roztomilé utopence se čtvrtkou tmavýho chleba. Vrabčí porcičku. Plavali ti utopení bezprizorně v té kyselé vodičce v houštině cibule, koupili jsme je s Olinou ve středu v Albertovi. Je to kupodivu docela příjemná činnost, nakupovat hladov sem a tam. Zkuste si to někdy, vy, kdo to neznáte, jak se vám vše hezky vytříbí, jak vše jinak a sympaticky voní, jak některé barvičky, třeba u sýrů, jsou roztomilé. Chvíli jsem ještě tu čtvrteční noc pracoval na něčem pro peníze a pak fejetonově lačný jsem šel spát. Ráno jsem jel do Prahy trošku pracovat a na zádech jsem vlekl nepředstavitelně těžký batoh s dobrotama (Každej rok kupujem Olininýmu tátovi delikatesy z celého světa a všech barev a chutí pod vánoční stromek, no a všecko je to ve skle. Tohle bylo možná i 14 Kg.) a v igelitu jednu adjustovanou fotku pro Blanku. Jak mongolskej velbloud.


Připadal jsem si jak velboud...


...utahanej

Bez snídaně, malinkatí utopenečci se dávno v traktu rozplynuli. Tak jo, nebudu žrát ani v pátek. Jedu odpoledne do Brna hlídat maminku, tak to napíšu večer.

No a teď to překvápko. Najednou jsem dostal regulérní chuť na hamburgra. Je to divné, není to nic zdravýho, je to mastné, možná je to i hnusné, je to jídlo, které nežeru z principu. Je mi protivný ten styl, ta idea hamburgří, a proto je v tom jistá stopa pózy a jalového idealizmu. Zrovna jsem vystoupil z tramvaje, smrdělo tam pár nemytých postav, nic lákavého nebylo k vidění, chřípí lehce zavětřilo a hlásilo pekárnu s čerstvým pečivem, buřty, hořčici, mák a mlhu. U jednoho stánku byl nápis hamburger 22,-. A já jsem k tomu stánku přistoupil, nehroutil jsem se hladem, nebyl jsem sláb, neměl jsem žádná další traumátka, chlápek v naprosté pohodě – skoro harmonie: Jeden hamburgr prosím, dobrý den.“ Pan prodavač se vynořil ve zmijovce z mastné teplé tmy a už to jelo.


Prodejna velbloudích hlav!

Vzal igelitovou rukavicí plátek čehosi a prdnul to do mikrovlnky, pak tou rukou s rukavicí uchopil nůž a tou druhou velkou housku, rozkrojil, kleštičkama zelí nabral a zeptal se: „S hořčicí?“ „Jo.“ Nakydal jí tam dost pro tři. Otevřel dvířka elektronické pece, vyndal klouzavou hnědou, docela voňavou věc a prskl ji na hořčici. „S kečupem?“ „Jo.“ Pokrvavil mletou krávu, zaklopil víko velké housky a jebnul to znova do pícky. Sebral mi 22 korun, pícka cinkla, on to vecpal to takové kapsičky a přidal ubrousek.

Natáhnu ruku, je to teplé, kolem mě čumí tři páry hladových ztroskotanců. Poodejdu za sloup a zaryju tlamajznu do té věci. Voní to, je to i dobré, hned prvním kousem vystřelil kečup a chtěl mi zničit triko. Uhnul jsem, pak mi z vousů trčelo zelí a hořčice už triko trefila. Z ohryzané vlhké housky vystřelil zbytek mleté krávy. Jedl jsem pravou, takže má šikovnější levá maso chytla v letu. Nacpal jsem si to do huby. Kultura stolování mi přišla skoro odpovídající tomuto druhu poživatin. Fástfůd. Ubrouskem jsem se utřít nemohl, protože byl celej omaštěnej z těch výstřelů a bublů, které jsem jídlem vyprovokoval. Utřel jsem se do kapesníku a tak si odvezl vůni až do Brna. Do neděle. Ještě teď.


Můj výzkum skončil, kupuju si raději červené rybí maso (King fish) a vařím si sám.


Tohle jo, to je skvělý žrádlo, kam se sere globální hamburger.

Jo, ten hambáč byl drůbeží, došlo mi během zbytku dne, uvědomil jsem si to, když jsem si zpětně vybavil vzhled toho stánku. Ale to je asi jedno. A je-li zdravější kuřecí nebo hovězí hamburger, je asi poněkud nepřístojná otázka, stejně jako, jestli bylo dřív vejce nebo kráva.
Hamburgrů jsem za svůj život moc nesnědl, ale vždycky to bylo ne úplně košér. Vzpomínám na Damašek v Sýrii, kde jsem se před mnoha lety, pro mě překvapivě, ocitnul. Byla to má úplně první regulérní cesta někam do exotiky. Ne do Polska nebo NDR. Opravdická exotika. No ten Damašek je takovej přechod mezi exotikou a civilizací. Jsou zde stovky uliček, které vás nenechají na pochybách, že tady někde určitě operoval Ali Baba wua arbajín harami (Ali baba a jeho čtyřicet loupežníků). Nevěděl jsem nic o jídle ani o zvycích. Nic. Úplně cestovatelsky blbý. Ono to totiž bylo před rokem 1989 a byla to má jediná zajímavá cesta za dob normalizace.


Dimaskus

Tak se tak toulám Damaškem, sleduju frkot, krámky, oříšky, uřvaní prodavači všeho, pouliční prodavači sladké vody, motorky s desítkama reflektorů, vypadající jak zdivočelé vánoční stromečky. Paráda, byl jsem nadšen a hladov. A tu se přede mnou objeví typický nápis MacDonald. Hlad velel: „Jdi tam a nažer se.“ Vejdu, umakartové stoly, docela čistá betonová podlaha, panáček ve stejnošatu, vůně hamburgří. Ale to já přece nemůžu vědět, nikdy v žádným mekáči jsem do té doby přece nebyl, prostě jsem předpokládal, že to tak je správně. Kluk byl sympatickej, docela jsem i rozuměl jeho strašné angličtině. Zlákala mě poživatina, které tam nějak říkali arabsky, cosi kebír, to znamená velký. Až pak jsem se dozvěděl, že jde o BigMac. Což je taková divná věc. 150% housky a mezi dvěma řezy dvě kolečka pomletýho masa. Tak jsem si kvůli velkým vyhladovělým očím Big maca dal a na bakelitovým tácku si ho odnesl k prázdnýmu stolu. Bylo mi divné, proč je tenhle stůl volný a ostatní požírači zavlečenýho mletýho se tísní u zbývajících stolů, přestože spolu nemluví. Sednu, napiju se koly, tu mi k tomu dal jen tak. Nad hlavou cosi lupne, do talíře spadne mrtvá moucha. Nejsem cimprlich, oddělám ji a beru tu hroznou věc do ruky, ani se to nedá kousat. Neumím tak moc rozevřít hubu. Ale voní to. Nad hlavou cosi lupne. Do talíře spadne mrtvá moucha, Big mac tam není, fouknu do mouchy, odfouknu ji. Lup, lup, lup, do talíře spadnou tři mrtvé mouchy. Kouknu nad sebe. Přímo na tímto stolem, přímo nad mým táckem je vysokonapěťový lapač much. Je plný a každá další mrtvá moucha sklouzne po svých mrtvých soudružkách přímo do mé jídelní zóny. Jsou jich tam tisíce a vypadají hnusně. Nejsem slečinka, poodsunul jsem o rovné školní pravítko (30 cm) tácek s bigmacem a je klid. Než dojím, povaluje se na stole další sada mrtvých much. Jsem vyštudovaný přes elektroniku, je mi divné, že to funguje, když se tam válí tolik much, ale pak mi dojde, že i vysoké napětí pomaličku v tom mastném oparu ztrácí svoji vysokost. Je to automatická regulace. Až přestane lupání, vemou žebřík, pohřbí mouchy v hormadným muším hrobě, hadrem utřou síťku a znovu zapnou. Dojedl jsem a byl jsem přežraný. Nikdy více bigmac.

Po roce 1989 už nikdo nerozhodoval o tom, kam smím a kam ne, tak jsem se podíval na spousty zajímavých míst v Africe i arabských zemích. Všude jsem v rámci krátkodobého výzkumu navštívil jednoho mekdonalda a dal si jednoho hambáče. Ten výzkum měl potvrdit, že jde o univerzálně impotentní jídlo stejné chuti, barvy a vůně. Výzkum jsem již dávno uzavřel a věřím, že tohle jídlo je světovým globalizačním důkazem.


Jestli drůbeží nebo kravský, to je jedno.

Hambáč na Vltavské v pátek to definitivně potvrdil.
V autobuse jsem z toho hambáče sladce a pokydán usnul a probudil se až v Brně. A u maminky mi sestra dala vynikající zapékané těstoviny posypané sýrem. Těstoviny měly několik barev. Jedna z nich byla khaki.


Prodavači všeho

A tak se stalo, že jsem o tom excelentním jídle z neděle nenapsal pod vlivem hladu ani písmenko. Ale to nevadí. Napíšu to několika větami teď, abych nemusel vymejšlet novej titulek fejetonu.


Místní "mekáč"


Tihle hambáče nedělají, ale delikatesní kůzlečí v v chobsu

Olina koupila vepřovej bůček, takovej velikánskej flák masa. Na stole ho podélně rozřízla japonským ostrým nožem, že z masa udělala takovej dlouhej koberec, odřezala nějaké kousky toho bílýho syrovýho sádla, rozpálila v hrníčku, nakrájela starý housky, trošku je namočila vodou, přidala mléko, nějaké koření, marijánku a sůl a něco zelené pažitky z mražáku, pak přilila to rozžhavený sádlo s počínajícíma škvarkama a všecko to prohňácala rukama, vypadalo to impozantně, jak se to hezky cedilo skrz prsty. Pak do té dálnice, toho masitýho prorostlýho koberce nahňácala nádivku a maso srolovala a omotala nití.


Někde mezi Orientem a Evropou.

Vyndala římskej hrnec, nasázela kolem rolky brambory a topinambury a zadeklované vložila do trouby na 170°C. Za deset minut začalo být všude cítit něco tak lahodnýho, že se to skoro nedalo vydržet. Všem se nám sbíhaly sliny, ale Olina nám žádnej oběd nenaservírovala. Teda ne hned. Nejdříve se musela dokoukat na Rady kozlíka Šikuly, což je její kultovní pořad. A pořád se bytem linula ta nesnesitelná lehkost bůčku. To byla taková dobrota. Napadlo by vás někdy udělat takovýho divnýho španělskýho ptáka z prasečího bůčku? Bůček se činil a vydojil ze sebe hodně mastné šťávičky ven do topinambur i dovnitř do nádivky.


Kozy taky dobrý, ale prase líp klouže.

Píšu to teď v neděli v noci a sliny mi kanou na klávesnici a zjišťuju zpětně, že prase je nejužitečnější nástroj.

bazar

 

Redakční novinky

29.11.2009
Redakce lehce upravila a připravila další kompletní vydání všech WWWiditelných prasat od doby vzniku po teď...

20.11.2009
V knihovničce se narodily tři pohádky od Jarky N. ze Svatého štěpána, které mi poslali již dávno, ale já jsem byl takové hovado, že jsem se k tomu dostal až tenhle víkend. A ke vší hrůze se nemám ani na co vymluvit. Tak jsem pro ty pohádky udělal aspoň pár ilustrací. Tak promiň, Jarko.

5.1.2009
A je tu ročník dvanáctý. U whisky by to mohlo znamenat pár hvězdiček i skoro jistotu kvality. U týdeníku to může naopak znamenat šanci pro hnilobu nebo vyschlo. Pokusíme se udělat pro zvrácení možných předpokladů co nejvíc. Třeba se nám to sem tam v nějakém fejetonu nebo fotce povede. A když ne? Je snad málo oblastí, kde to stojí za hovno?

1.1.2007
Archivní sklípek funguje i nadále tak, že se klikem u ikony Bazaar dostanete přímo k jakémukoliv ze tří až čtyř posledních vydání. Z nich se vám stejnou technikou podaří dostat i k dalším předchozím třem až čtyřem vydáním od zvoleného. Toto zanořování je násilně utržené posledními třemi vydáními z předchozího roku.
Starší ročníky až po samotný Velký třesk - vznik neseriozního internetího týdeníku WWWiditelné prase - lze získat jedině na CD. (Ale to až po urputném
přemlouvání, protože kdo se s tím má furt vypalovat). Kvůli tomu, že minulej rok skončil a novej začal, bude potřeba překopat zase celé prase od narození, aby na CD bylo kompletní a to se teda redakci příliš zatím nechce. Redakce je od základů shnilá.


Na skladě se do dnešního dne válí tyto cestovní deníčky:

Jan NZ Kurka - Nový deník Zélandský:(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7)
Jan Indinista Rouš - Honzíkova cesta (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14) (15) (16) (17)
jeho cestovní deníček je ZDE.( Ale je to blog bez fotek).
Jan Andinista Kurka - Deník Andinisty:
(1) (2)
Jana Vaňourková Kubánský deníček: (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9)
Linda Synaková - Rusko-Elbrus: (1) (2)
Zuzka z New Yorku - Bolívie: (1) (2) (3) (4)
Honza Faltus -Kavkazské Novosti: (1) (2) (3) (4)
Jana Vaňourková - Ománský deníček: (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7)
Jana Vaňourková - O Jižní Africe (I) (II) (III) (IV) (V) (VI) (VII) (VIII) (IX) (X) (XI)


Tady by se pan Gauss zbláznil

  • Byl jsem v Brně
  • Dojeli tam i Honza, Jirka a z Brna i ostatní vňoučkové a vˇčky babička popřáli jí k narozkám, které má sice až na Silvestra, ale děcka se do Silvestra už takhle nikdy nesejdou.


U maminky bylo husto.

  • Honza má v pondělí promoce.
  • Uff
  • Honza se Stáňou si letí do Mexika

australia
3B+H+M vzhůru nohama

Obrazové hlášeníčko

Helča + 3B + M


Čtyřletá Esterka vypráví své zážitky z mikulášské besídky:
„A pak ten čert udělal svůj zvuk a já se lekla.”

    magritteDvě stě padesát děl slavného surrealisty Reného Magritta (1898–1967) představuje Magrittovo Muzeum, které bylo v úterý slavnostně otevřeno na Place Royal v Bruselu. V zrekonstruovaném paláci bruselského Královského muzea umění je shromážděná největší sbírka jeho obrazů na světě. (nevím do kdy to tam je...asi nafurt)
    BaselitzVe vídeňské galerii Albertina byla otevřena výstava Impresionismus- jak se světlo plátna dotklo. Na vlastní oči můžete shlédnout slavné obrazy od Moneta, Gauguina, Renoira či van Gogha. Kromě obrazů samotných zpřístupňuje výstava také nezvyklé pohledy na historii vzniku a techniky
    BaselitzVCité de la musique je k vidění výstava We Want Miles, která mapuje hudební i osobní cestu Milese Davise z jeho rodného města, East St. Louis, až k retrospektivnímu koncertu v La Villette v Paříži, který se konal jen pár týdnů před jeho smrtí. Návštěvníci budou moci shlédnout fotografie, video ukázky z koncertů, nástroje, na které hrál on či jeho spoluhráči, Davisovy kostýmy, dokumenty, které se vztahují ke vzniku jeho alb, stejně jako umělecké díla, obrazy či sochy, které svědčí o tom, že jeho aura nesmírně překročila hudební oblast. Výstavu bude doprovázet také série koncertů vynikajících muzikantů, mezi nimiž jsou například Jimmy Cobb, Joe Lovano, Jack Dejohnette, Jason Yarde, Dave Fiuczynski, Dave Liebman, Wayne Shorter či Brain Blade. (do 17.1.2010)

    Baselitz Karen Armstrongová: Muhammad/Daranus/
    Pro mnoho Evropanů a jistě i Američanů může být islám čímsi jako vírou zla - viz bojovný a nesmiřitelný Talibán, zabijácká al-Ká´ida a Írán s touhou po jaderných zbraních. A Muhammad, prorok, legenda i Posel Alláhův, dal tomuto náboženství před staletími základy. Světově proslulá britská autorka napsala knihu o Muhammadovi a jeho poselství našemu času s vědomím, že slovo „islám“ znamená odevzdání a mír. Vysvětluje zrod i podstatu koránu a provází čtenáře Muhammadovým životem. S dokonalou znalostí doby a jejích reálií nabízí knihu, kterou lze brát i jako poutavou a v mnohém velmi dramatickou literaturu faktu. Tak jako každé nové učení se totiž i islám rodil v bolestech. I když Muhammad nakonec zvítězil přístupem, jenž v mnohém připomínal smířlivost Gándhího, a nikoli řádění Čingischána.

    prd

    William S. Burroughs, Jack Kerouac: A hroši se uvařili ve svých nádržích
    Kniha, kterou v roce 1945 společně napsali dva tehdy ještě neznámí autoři, budoucí ikony beat generation. Na podkladě skutečného příběhu zabití, do něhož byli oba autoři zapleteni, se odvíjí obraz poválečného New Yorku s jeho podsvětím plným drog, posedlosti, vášní a násilí. Název knihy odkazuje na skutečnou událost požáru v cirkus, kde se „hroši uvařili ve svých nádržích.“ Vydalo nakladatelství Maťa v edici Cesty tam a zase zpátky.



  • Kniha je jako zahrada, kterou nosíš v kapse.“ (latinské přísloví)
  • John Abercrombie Quartet, tedy skvělý kytarista John Abercrombie se špičkovým houslistou Markem Feldmanem, bubeníkem Joeyem Baronem a novým členem basistou Thomasem Morganem, který nahradil Marca Johnsona, vydává CD nazvané Wait Till You See Her. Toto hudební těleso vyniká vzájemnou citlivou vnímavostí, dialogy mezi sólisty. Je to provokativně stavěná hudební architektura, která svou atmosférou často připomíná obrázek z obalu alba - noční panorama města. Jde o hudbu, která jistě nadchne nejen příznivce jazzu, ale i dalších hudebních stylů.
  • Kina:
    7.12. - Aero - Restaurované filmy Jana Špáty (ČR, 2003, 103 min.) (Výběr z unikátního projektu digitálního restaurování filmů klasika českého dokumentu.) (18:00)
    9.12. - Aero -
    Jan Klusák - Axis Temporum (režie: Dan Krameš, ČR, 2009, 57 min. Dokument) (Strhující dokument o životě hudebního skladatele, herce Jana Klusáka, autora scénické i filmové hudby.) (18:00)
    10.12. - Aero -
    Jan Hus - mše za tři mrtvé muže (režie: Miroslav Bambušek, ČR, 2009, 75 min. Dokument) (Film se zabývá lidmi, kterým běh věcí veřejných nebyl lhostejný. Příběh Jana Husa je prezentován jako bolestivá otázka, která prostupuje ze středověku do naší současnosti.) (18:00)
    7. a 9.12. - Evald -
    Miloš Forman: Co tě nezabije (režie: Miloš Šmídmajer, ČR, 2009, 100 min. Dokument) (Miloš Forman tentokrát jinak. Miloš Šmídmajer odhalil některá intimní zákoutí Formanova života, která se stala inspirací pro jeho filmovou tvorbu a s neobyčejnou hloubkou a v nečekaných souvislostech zazněla v jeho filmech.) (17:00)
    9.12. - Kino 35 -
    Domorodci (režie: Rachid Bouchareb, Fr./Mar./Alž./Bel., 2006, 128 min. Historický) (Jeden z nejvýznamnějších snímků loňského roku po letech soudů změnil situaci maghrebských veteránů ve Francii. Strhující epos o neznámých kapitolách druhé světové války.) (19:00)
    8.12. - La Fabrika -
    Pásmo animovaných filmů (Polský animovaný podzim: Napříč časem aneb kultovní snímky polské animace.) (19:00)
    7.12. - Městská knihovna -
    Dům k pověšení (režie: Emir Kusturica, VB/It./Jug., 1988, 136 min. Komedie) (Sugestivní freska o střetu dvou kultur, dvou pohledů na život. Filmová projekce s besedou.) (19:00)
    9.12. - Oko -
    Večer iShorts - FAMU vs. FAMO (Večery iShorts, pravidelné projekce českých a zahraničních krátkých filmů, zahajují novou sezonu v Bio Oko.) (19:30)
    7.12. - Ponrepo - cyklus Bresson-bezesné noci -
    K smrti odsouzený uprchl (režie: Robert Bresson, Fr., 1956, 95 min. Válečný) (Útěk znamenal naději na život, vše ostatní jen čekání na smrt.) (17:30)
    8.12. - Ponrepo -
    Klasická americká avantgarda 1958-1971 (USA, 1958, 63 min.)
    9.12. - Ponrepo - cyklus Bresson-bezesné noci -
    Muška (režie: Robert Bresson, Fr., 1966, 75 min. Drama) (Své dětství prožívala v chudobě, nepřátelství a ponížení. Francouzské drama natočené podle díla Georgese Bernanose.) (20:00)
    7.12. - Světozor - Dokumentární pondělí -
    Čas hlupáků (režie: Franny Armstrong, VB, 2008, 89 min. Dokument) (Ocitáme se v archivu lidstva v Arktidě. Archivář nás provádí filmovými materiály ze začátku 21. století, aby nám ukázal začátek konce; čas, kdy bylo ještě možné odvrátit nezadržitelnou katastrofu. Indicií byla řada...) (19:30)
  • Filmové festivaly:)
    do 24.12. - Holešovický filmový advent, Praha (info:
    http://www.biooko.cz/)
    do 6.1. - Evropské filmy zdarma, Praha, Evropský dům
    (info:
    http://ec.europa.eu/ceskarepublika/news/091123_evropske_filmy_cs.htm)
  • Kluby v Česku, potažmo hlavně v Praze:
    10.12. - Agharta - Emil Viklický Trio (21:00)
    11.-12.12. - Agharta - Agharta Gang feat. Štěpán Markovič (21:00)
    13.12. - Agharta - Vít Švec Trio (21:00)
    8.12. -
    Blues sklep - Šantré & Jarab8ci (20:30)
    9.12. - Blues sklep - Fiedler Bop Session (21:30)
    13.12. -
    Divadlo Bez zábradlí - Jan Jakub Ryba: Česká mše vánoční (11:00)
    8.12. -
    Jazz club U staré paní - Balzar Robert Trio (20:30)
    9.12. - Jazz club U staré paní - Vacík Miloš - Tam Tam Orchestra (20:30)
    11.-12.12. - Jazz club U staré paní - Miriam Bayle Band (20:30)
    9.12. -
    Jazzboat - Vesna Cáceres Trio (20:30)
    10.12. - Jazzboat - Matěj Benko Trio (20:30)
    11.12. - Jazzboat - Adam Tvrdý Crossover (20:30)
    8.12. -
    Metropolitan jazz club - Jazztet Q (21:00)
    9.12. - Metropolitan jazz club - XXL Blues Band (21:00)
    10.-12.12. - Metropolitan jazz club - The senior swingers (21:00)
    13.12. - Metropolitan jazz club - Milan Vítina Trio (21:00)
    9.12. -
    Palác Akropolis - Sto Zvířat (19:30)
    8.-9.12. -
    Reduta - Fresh Uncles (21:30)
    12.12. - Reduta - Petr Kořínek Q (21:30)
    13.12. - Reduta - Pražský Big Band Milana Svobody (21:30)
    9.12. -
    Stará Pekárna, Brno - Dorka Barová & Telemark (20:00)
    3.12. -
    U malého Glena - Petr Zelenka Trio (21:30)
    4.12. - U malého Glena - Roman Pokorný Fusion Jazz trio (21:30)
    8.12. -
    Ungelt - Petra Vlková Blues Band (21:15)
    9.-10.12. - Ungelt - Roman Pokorný & Blues Box Heroes (21:15)
  • Kluby - cizina:
    „Jsou jen dva druhy hudby. Dobrá hudba a ta druhá.“ (Duke Ellington)

    10.12. - Paris Cat, Melbourne, Austrálie - Aaron Searle Brubeck Tribute (21:00)
    10.-11.12. - Blue Note Tokyo, Japonsko - David Sanborn Group (19:00, 21:30)
    10.-12.12. - Blue Note Milan, Itálie - Christopher Cross (21:00)

    11.-12.12. - Twins Jazz, Washington, USA - Go Trio (20:00)
    7.-9.12. - Ronnie Scott´s Jazz Club, Londýn, VB - Joe Stilgoe & Natalie Williams (18:00)

  • Hudební festivaly:
    do 17.12. - Etno Brno 2009 (info: http://www.jazzdoregionu.cz/)
    do 22.12. -
    Alternativa Brno 2009, Brno (info: http://www.jazzdoregionu.cz/alternativabrno/)

  • Tanec a experimentální divadlo:
    7.-8.12. - Alfréd ve dvoře - Camille (Vstupte do ateliéru života francouzské sochařky Camille Claudel. Poetické fyzické divadlo.) (20:00)
    9.12. - Alfréd ve dvoře -
    Albert se bojí (Děsivá pantomima. „Jsem tady, jsem za tebou, jsem ve tvých očích, ve tvém hlasu, ve tvém srdci. Ty mě nevidíš, ale já tebe ano...“) (20:00)
    12.12. - Divadlo Ponec - PREMIÉRA -
    Exkurze s Helgou (Tanečně-divadelní exkurze světem, kde se krása rodí i umírá. Co vše nám leží u nohou, po čem šlapeme.) (20:00)
  • Divadla:
    Někdy se dozvíš, jakou roli hraješ, až když odejdeš ze scény.“ (Stanislav Jerzy Lec)

    12.12. - Činoherní klub - Christopher Hampton: Nebezpečné vztahy (režie: Ladislav Smoček) (Rozkoš je jediná věc, co svádí obě pohlaví dohromady, a přesto sama nestačí založit nějaký vztah.) (19:30)
    10.12. - Dejvické divadlo -
    Viliam Klimáček: Dračí doupě (režie: Karel František Tománek) (Jeden z nejznámějších slovenských dramatiků napsal hru přímo pro Dejvické divadlo a pro konkrétní herce. Příběh začíná setkáním dvou kamarádů, Ivana a Davida, v horách. Dvacet let se neviděli. Kdysi tvořili nerozlučnou dvojici, ale teď je všechno jinak...) (19:30)
    8.,9.12. - Divadlo Bez zábradlí -
    2x Woody Allen (režie: Karel Heřmánek) (Láska a nevěra: dvě sexy komedie na jedno téma. Představení není vhodné pro děti - ale měly by ho vidět.) (19:00)
    13.12. - Divadlo Komedie -
    Thomas Brussig: Hrdinové jako my (režie: Kamila Polívková) („Střízliví pozorovatelé nyní docházejí k závěru, že žádný lid bořící zdi neexistoval. Ale kdo to tedy byl, Byl jsem to já!“ Klaus Uhltzscht) (19:30)
    10.12. - Divadlo Na Fidlovačce -
    Curth Flatow: Jak vyloupit banku (režie: Lumír Olšovský) (Dobrodružná komedie o profesionálním lupiči a jeho dětech, aneb „jak nedostat tatínka do kriminálu“.) (19:30)
    11.-13.12. - Divadlo Ungelt -
    Jeffrey Hatcher: Picasso (režie: Jiří Svoboda) (Napínavý příběh o Pablu Picassovi předvedeném v okupované Paříži německými vojáky před vyšetřovatelku, která po něm žádá autorizaci tří jeho obrazů. Probuzené vzpomínky, tajemství, která hlavní postavy skrývají dlouhá léta...) (19:55)

 

Tenhle vláček sice není žádý Orient -Expres, ani Hikari či Pendolino, ale projížďka v něm bude jistě pro ty, co se do něj vejdou, povedeným zážitkem. Jede se z místa X přes místo X do místa X. Než se ale dojede z místa X do místa X, musí se místem X projet několikrát. Místo X je poblíž vánočního stromu na náměstí Svobody v Brně. Trať je velice krátká, což má tu výhodu, že se na ní nenabírá prakticky žádné zpoždění. Navíc si pasažéři díky jejímu tvaru užijí jízdu postupně všemi světovými směry. Co může být lepšího, než mít v puse bombón a vézt se takovým vláčkem ...

MK


Naši milí,
máte-li příští týden čas a chuť, sdrečně vás zveme na některý z našich brněnských koncertů:
pondělí 7. prosince, 20:00, Klub 100watt.
čtvrtek 17. prosince, 19:00, Divadlo Barka - společný koncert s Dadou Klementovou, Soňou Jányovou a Víťou Šujanem

ŽOFIE KABELKOVÁ A PETRA KLEMENTOVÁ

Podzimní šňůra 2009 k nově vydanému albu Peřiny z vody

Písničkářka Žofie Kabelková a flétnistka Petra Klementová spolupracují od počátku roku 2008. Letos společně s dalšími muzikanty (Stano Palúch, Tomáš Baroš, Miroslav Hloucal a Marcel Comendant) natočili v pořádí již druhé Žofiino autorské album Peřiny z vody (Malé vydavatelství plovoucí na kře, 2009). Na jejich podzimních koncertech uslyšíte především písně z nové desky, ale kromě nich dámy zahrají i několik nově zaranžovaných písniček, které zazněly už např. na debutu Žiju. Hudbu těchto dvou muzikantek ovlivnily rozličné žánry (indie, pop, folk, jazz, klasická hudba, alternativa) – nejdůležitější pro ně však nikdy nebyla škatulka, ale silná písnička! Již během krátké doby si Žofie a Petra stihly zahrát na mnohých hudebních festivalech (Eurotrialog, Prázdniny v Telči, 2 + 1 aj.) a úspěšně absolvovaly své první turné po ČR. Nyní je čeká druhé a zásadnější – šňůra po českých klubech k aktuálně vydané desce Peřiny z vody.

 

7. 12.

20:00

BRNO

Klub 100watt

8. 12.

19:30

LIBEREC

Experimentální studio

9. 12.

19:00

TURNOV

Městské kulturní středisko

10. 12.

19:00

NOVÝ BOR

Navrátilův sál

17. 12.

19:00

BRNO

Divadlo Barka

Dojde-li k jakékoli změně, dozvíte se to na těchto profilech a webech:
www.myspace.com/kabelkovazofie | www.bandzone.cz/zofiekabelkova | www.zofiekabelkova.com

Vážení a milí příznivci BUCH, dovoluji si vás pozvat na náš další koncert s poetickým názvem
Kdy: středa 9.12. 19:30
Kde: Átrium FSS, Joštova 10, Brno (Krmítko)
Za Black Uganda Choir zvou
Richard Lank a Tomáš Drtílek

Dnes na Zlobici přišlo tolik lidí, že se prý někteří ani nedostali dovnitř a museli odejít zpět – koliba není nafukovací... Škoda. To jsem se dozvěděla až po akci a docela mě to mrzelo.
Bylo tam krásně jako vždycky – zdá se, že se lidi mezi sebou informují, chodí víc a víc příznivců, kteří vytvářejí nádhernou atmosféru. Dokonce jsme pro příště začali uvažovat o uspořádání dvou koncertů, aby se na všechny dostalo...
Fotografovala Lucie Jurůjová.

V úterý 8. 12. v Břeclavi – v kině Koruna můžete vidět Barokní operu bratří Formanů v živém provedení. Po nádherném zážitku v jejich cirkusovém stanu na představení Obludárium neváháme a jedeme tam. Dokonce jsou vstupenky za docela slušnou cenu: 230.- Kč a ještě je možnost objednání na tel. 519 370 818. Podrobnosti o představení najdete na http://www.galerie-aviatik.cz/.

V sobotu 12. 12. v 19:00 uvádí Divadlo Husa na provázku tradiční vánoční vzpomínání na Jiřího Bulise, tentokrát pod názvem Anděl radosti. Vzpomínat budou Břetislav Rychlík a hosté, zpívat se chystají Ján Sedal, Marie Ludvíková, Iva Klestilová, Andrea Buršová a další.

V neděli 13. 12. v 16:00 v Divadle Bolka Polívky ( Jakubské nám. 5) uvádí Divadlo Slawjena opět Rybovku – svéráznou a vydařenou úpravu Vánošní mše Jana Jakuba Ryby.

Dada a spol. www.quakvarteto.cz

Dr+spol. 6. 12. 2009

viditelné prase, viditelné prase, wwwprase prasisko viditelneprase wwwiditelneprase widitelneprase widitelné prase Viditelne.prase.cz Dušan Rouš