Došlo i na města
(poslední, čili předposlední Zéland)

Toto nebude vyčerpávající průvodce po největších městech Nového Zélandu, ale jen letmý dotyk s místy, která sice prvotně nejsou cílem výletu, ale je nutné někam přiletět, někde vstřebat ten náraz 12ti-hodinového časového posunu atd. Ne, to nemyslím úplně vážně. I města jsou zajímavá, ale nebaví mě nadlouho. Vyjma těch restaurací zastupující kuchyně z celého světa. Takže, kdo je v Aucklandu, musí nejdříve na věž. Ta vyhlídková plošina pro normální návštěvníky je ve výšce kolem 190 m, špička antény 328 m. Adrenalinové zábavy se tu dají provozovat v různé intenzitě, pro někoho stačí stoupnout si na skleněné okno v podlaze, jiný může podniknout procházku po okraji otevřené vyhlídkové plošiny bez zábradlí (ovšem s bezpečným individuálním jištěním lanem) a asi nejhustější je spuštění na laně – ten viselec v modré kombinéze s roztaženýma rukama je vidět těsně nad vodorovnou okenní příčkou. Chvíli ho nechají viset bez pohybu, pak mu udělají něco jako volný pád a nad zemí ho obvykle zase zbrzdí. Chtěl bych vědět, jestli ty erární obleky jsou zevnitř pogumované nebo je po každém klientovi vyhazují. Byli jsme ve městě asi 2 dny a věž se stihla i zatáhnout do mraků, ale i zazářit nocí. Jestliže návštěvy měst jsou při cestování nutností, slibovali jsme si, že se zaručeně vyhneme představení, kde domorodí Maoři předvádějí tanec Haka. Nic proti tomu, ale ten původní obsah to už dávno nemá a nevěřím, že dřívější Maoři tolik trpěli obezitou. Tlusté ženy spoře zakryté trávou tetované kolem úst vydávající za plazení jazyka a koulení očima odpudivé skřeky mě nepřitahují. Sliby jsou sliby, ale úplně jsme se toho zbavit nedokázali, protože vždy aspoň na jednom ze dvou maorských televizních kanálů probíhala nějaká soutěž smíšených družstev, či spíše sborů v předvádění tohoto rituálního tance. Takže když už jsme na několik minut zapnuli televizi, došlo i na několik vteřin na Haka.
Auckland je největší město Zélandu. Žije v něm asi třetina ze 4 miliónů obyvatel celé země. Má nevelké centrum s výškovými budovami a kolem je na obrovské ploše a mnoha ostrovech rozptýlená nízká zástavba, hodně rodinných domků, zahrad, parků a ... kráterů. Celkem 49 erupcí bylo lokalizováno v okolí Aucklandu. Většinou byly malé a došlo k nim před více než 20.000 roky. Pět středně velkých proběhlo v období mezi 20.000 a 10.000 roky a ta jedna poslední největší – reprezentující 59% objemu vyvrženého materiálu – proběhla před 600 roky. To zase není tak dávno a navíc se to nějak stupňuje. Ať je to jak chce, cedulka hovoří jasně – nevstupujte do kráteru. I v japonštině.

Auckland má několik muzeí, takové nejvšeobecnější je překvapivě vojenské pamětní muzeum, kde je mimo uctění padlých Novozélanďanů ve všemožných válkách po celém světě i řada expozic o historii, přírodě, Maorech aj. Jsou tu třeba katamarany, na nichž brázdili moře nebo mapy, jak se šířili od Číny (3500 let před Kristem) přes Indonésii až ke Společenským ostrovům (200 našeho letopočtu) a až odtud se rozprskli na různé strany – Hawai, Velikonoční ostrov a nakonec i na Zéland (1000 našeho letopočtu). Všiml jsem si, že ve vitrínách s prastarými nálezy se často opakuje slovo adze. Bylo to většinou u takového podivného nářadí, ale nebylo to nějak jasné. I podíval jsem se do slovníku a tam jsem se dočetl, že adze se přeloží jako - tesla nebo skoble nebo teslice. Myslel jsem něco jako pěstní klín, ale Tesla – ten vynalezl něco z elektrotechniky až po něm pojmenovali jednotku magnetické indukce a fabriku na televize v Pardubicích, skoble to je podobné jako Skobla, ten atlet, co kdysi házel koulí a teslice, no to už vůbec, leda jestli existuje také osmit(v)eslice. Je to z nefritu (podobného jadeitu - druh amfibolu), toť zelený, velmi tvrdý a dekorativní kámen, který vytváří ostré hrany až ostří. Další slovník už to pro mne vyjádřil srozumitelněji: tesařská sekera, širočina. Takže v našem případě je to kamenný nástroj s ostřím na opracovávání dřeva, nepřátel a jiných komodit. Také se z nefritu vyráběly takové malé sošičky i k zavěšení na krk, které měly, jak jinak, význam pohlavně sexuální ke zvýšení plodnosti.

Auckland je roztažen i na mnoho okolních ostrovů. Navštívili jsme Waiheke – ostrov vína. Z přístavu jsme se vydali pěšky několik kilometrů do osady Oneroa, v jejímž okolí je i řada známých vinic. Ochutnali jsme, a protože vylezlo slunko, chtěli jsme se přesunout na nějakou pláž. Zastavil nám domorodec, že nás sveze. Mysleli jsme si, že jsme mu jasně popsali, kam směřujeme. On se tvářil, že to dokonale chápe. Když jsme dojeli zpět do přístavu, neměli jsme sílu na to si s ním vyříkat, kdo že je idiot. Zamávali jsme mu, počkali, až odjede a vydali se znovu k našemu cíli. Na pláži s tmavým pískem vytvářely mušličky nekonečné množství výjevů a každý si dle své fantazie může představovat, cokoli se mu zalíbí. Na tom prvním obrázku vidím vlaštovku a na druhém srandovní autíčko.

Na severním pobřeží poloostrova Taranaki leží městečko New Plymouth. Zajeli jsme k němu vpředvečer výstupu na Mt. Egmont. Jednou ze zajímavostí je zde „Wind Wand“, 45 m vysoká červená laminátová tyč s plexibání navrchu stojící při přímořské promenádě. Tyč je ohebná a naklání se ve větru většinou vanoucím od oceánu. Autorem je Len Lye, umělec posedlý kinematickými výtvory všeho druhu. Tento jeho připomíná přerostlou pouliční lampu a pozorujete-li se zakloněnou hlavou báň na vlnící se tyči dostatečně dlouho, udělá se vám mdlo od žaludku.

Wellington – hlavní město – mi připadalo podstatně zajímavější než Auckland. Na budově burzy na displeji ukazovali průběžné kurzy akcií i podivili jsme se, jakétože zde mají firmy se zvláštními názvy (o náplň činnosti jsme se detailně nezajímali). Toho víkendu zde měli sjezd motorkáři a také probíhal jakýsi 10. pouliční festival shodou okolností na ulici, kde jsme bydleli. Takže jsme měli problém se dostat do hotelu a z hotelu nejen autem, ale i pěšky. Bylo to takové free a happy, až to víc happy být nemohlo. Nějak jsme si to neuměli úplně vychutnat. Ale Wellington má naštěstí i spoustu jiných zajímavostí, o které jsme stáli. Jen ta architektura by stála za několikadenní procházení. Fasády, hýbající se skulptury, koule zavěšené v prostoru apod. Ta budova mezi lvy, na kterou ukazuje ten kamenný chlápek, je parlament. Ty povalené sloupy na předposlední fotce ze skupiny nejsou zbytky po stavbě, ale umění.

Další parádou Wellingtonu je botanická zahrada. Leží na kopci a dá se k ní dojet kabelovou tramvají. Roste tu vedle sebe himalájský a libanonský cedr, nejrůznější sukulenty i velké stromy. Některé mají wellingtoňané tak rádi, že si je oblékají do kraječek.

Wellingtonské muzeum Te Papa je určitě aspoň tak zajímavé, jako to aucklandské. Je hodně zaměřené na přírodu a to, co je pro Zéland charakteristické: zemětřesení, vulkány, zemské desky. Je tu takový obří model s těmi deskami, a když zatočíte klikou, dají se do pohybu. Nebo je tu domeček, kde promítají záběry z následků zemětřesení a najednou se ta celá místnost začne klepat nevím už jakým stupněm zemětřesení dle Richterovy nebo Mercalli-Cancani-Siebergovy škály. Vždycky se lidé uvnitř leknou a ječí na celé muzeum. Další ječení se ozývalo z malého kinosálu, kde promítali krátký 3D film ze života obří krakatice. Člověk si nasadí takové speciál brýle převádějící obraz do prostoru. To je pak opravdu věrné. Děti se nahrnou až k plátnu a ty pak nejvíc řvou, když na ně vybafne zubatá ryba. Také zde v muzeu náhodou probíhala výstava Monetových obrazů. Zpočátku nám to nějak nesedělo, připadalo nám to všechno trochu jako přebarvená mazanice, až jsme na to začali koukat z většího odstupu a to někdy znamenalo koukat na to až ze sousední místnosti. To pak nechápu, jak to ten člověk mohl namalovat. Musel mít buď geniální představivost nebo 10 m dlouhý štětec. Před muzeem se zatím poflakovala nezvedená mládež s podivnými trojkoly a jinými šlapadly, drátěné stromy šuměly a my se pomalu chystali na konec dovolené. Bylo to tu celé moc pěkné.

A to už je z NZ všechno. Ale netruchlete, ještě bude jeden díl ze zpáteční cesty.*

* chá, ten už byl

29.11.2009
Redakce lehce upravila a připravila další kompletní vydání všech WWWiditelných prasat od doby vzniku po teď..

20.11.2009
V knihovničce se narodily tři pohádky od Jarky N. ze Svatého štěpána, které mi poslali již dávno, ale já jsem byl takové hovado, že jsem se k tomu dostal až tenhle víkend. A ke vší hrůze se nemám ani na co vymluvit. Tak jsem pro ty pohádky udělal aspoň pár ilustrací. Tak promiň, Jarko.

5.1.2009
A je tu ročník dvanáctý. U whisky by to mohlo znamenat pár hvězdiček i skoro jistotu kvality. U týdeníku to může naopak znamenat šanci pro hnilobu nebo vyschlo. Pokusíme se udělat pro zvrácení možných předpokladů co nejvíc. Třeba se nám to sem tam v nějakém fejetonu nebo fotce povede. A když ne? Je snad málo oblastí, kde to stojí za hovno?

1.1.2007
Archivní sklípek funguje i nadále tak, že se klikem u ikony Bazaar dostanete přímo k jakémukoliv ze tří až čtyř posledních vydání. Z nich se vám stejnou technikou podaří dostat i k dalším předchozím třem až čtyřem vydáním od zvoleného. Toto zanořování je násilně utržené posledními třemi vydáními z předchozího roku.
Starší ročníky až po samotný Velký třesk - vznik neseriozního internetího týdeníku WWWiditelné prase - lze získat jedině na CD. (Ale to až po urputném
přemlouvání, protože kdo se s tím má furt vypalovat). Kvůli tomu, že minulej rok skončil a novej začal, bude potřeba překopat zase celé prase od narození, aby na CD bylo kompletní a to se teda redakci příliš zatím nechce. Redakce je od základů shnilá.


Na skladě se do dnešního dne válí tyto cestovní deníčky:

Jan NZ Kurka - Nový deník Zélandský:(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7)
Jan Indinista Rouš - Honzíkova cesta (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14) (15) (16) (17)
jeho cestovní deníček je ZDE.( Ale je to blog bez fotek).
Jan Andinista Kurka - Deník Andinisty:
(1) (2)
Jana Vaňourková Kubánský deníček: (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9)
Linda Synaková - Rusko-Elbrus: (1) (2)
Zuzka z New Yorku - Bolívie: (1) (2) (3) (4)
Honza Faltus -Kavkazské Novosti: (1) (2) (3) (4)
Jana Vaňourková - Ománský deníček: (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7)
Jana Vaňourková - O Jižní Africe (I) (II) (III) (IV) (V) (VI) (VII) (VIII) (IX) (X) (XI)


WiFi hromosvod

  • Byl jsem v Brně
  • Aaaaaaa
  • Honza se Stáňou jsou v Guatemale

australia
3B+H+M vzhůru nohama

Další malé hlášeníčko

Ahoj,
jen letme pozdraveni, jsme na ceste na narozeninovou oslavu a je tu internet za 2 dolary na 20 minut, tak jsem se sem na chvili prilepila. Pisu proto, ze zdravim babicku a ptam se te, jak se babi mas, jestli pak te Dusanek nezlobi a tak vselijak a jestli ti uvaril nejakou dobrotu k jidlu...
Tady konecne zacalo prset, vydatne. Ja jsem dnes pracovala 3 hodinky v lese - teda spis na takvym palouku. Vysekavali jsme PRIVET a LANTANU a
kdyz jsem se vratila do chalupy, tak jsem krom vseho mokryho mela spravne fialovy rty. TAk jsem si ohrala hrnec teple vody a prozila jsem 2 minutovou labuz, kdyz jsem na sebe lila z kaliskem z kyble teplou vodu... CHRO CHRO CHRO>>>

Tak a v patek mi volali ze skoly, ze mi dail nakonec ten grant, takze za skolu nebudu muset skoro nic platit... V pondeli se jdu zapsat...
a jinak vse v pohode, deti se na vas casto ptaji, dnes jsem si delala srandu z toho, jak babicka Olinka ti vzdycky hodi do talire 4 brambory, i kdyz chces jenom 2 a Bibi s Boriskem se malem smichy pocurali z meho divadelniho podani.
tak a to je vse,
pusu

Helča + 3B + M


Kamarádka Minnie se ptá Boriska, kterej drží takovou plastovou kouli,ve ktere snezi a je tam Santa s jelenem....
Minnie: "Boris, who is it?"
Boris: "Hmmm. Snouman."
Minnie: "No, it is, S..."
Boris: "Snehulak."
Minnie: "It is Santa. And who is helping him to deliver the presents?"
Boris: "It is jelen a nebo dog."
Minnie: "It is rain deer, it looks like you have never seen them before..."


Chudáček Borisek v tom má peknej bordel. Ježíškovi říká Mikuláš, a Santa je pro něj sněhulak, ale je mu to fuk....

     

    magritteDvě stě padesát děl slavného surrealisty Reného Magritta (1898–1967) představuje Magrittovo Muzeum, které bylo v úterý slavnostně otevřeno na Place Royal v Bruselu. V zrekonstruovaném paláci bruselského Královského muzea umění je shromážděná největší sbírka jeho obrazů na světě. (nevím do kdy to tam je...asi nafurt)
    BaselitzVe vídeňské galerii Albertina byla otevřena výstava Impresionismus- jak se světlo plátna dotklo. Na vlastní oči můžete shlédnout slavné obrazy od Moneta, Gauguina, Renoira či van Gogha. Kromě obrazů samotných zpřístupňuje výstava také nezvyklé pohledy na historii vzniku a techniky
    BaselitzVCité de la musique je k vidění výstava We Want Miles, která mapuje hudební i osobní cestu Milese Davise z jeho rodného města, East St. Louis, až k retrospektivnímu koncertu v La Villette v Paříži, který se konal jen pár týdnů před jeho smrtí. Návštěvníci budou moci shlédnout fotografie, video ukázky z koncertů, nástroje, na které hrál on či jeho spoluhráči, Davisovy kostýmy, dokumenty, které se vztahují ke vzniku jeho alb, stejně jako umělecké díla, obrazy či sochy, které svědčí o tom, že jeho aura nesmírně překročila hudební oblast. Výstavu bude doprovázet také série koncertů vynikajících muzikantů, mezi nimiž jsou například Jimmy Cobb, Joe Lovano, Jack Dejohnette, Jason Yarde, Dave Fiuczynski, Dave Liebman, Wayne Shorter či Brain Blade. (do 17.1.2010)
    BaselitzKunst Haus Wien: Annie Leibovitz - A Photographer's Life 1990 - 2005
    Annie Leibovitz fotí nejslavnější americké tváře tak dlouho a tak dobře, že se už sama stala celebritou. I fotografie z jejího soukromí jsou atraktivním soustem pro světové galerie. (do 31. ledna 2010.)

    Baselitz Úsvit zenu
    Tato kniha obsahuje tři dlouho ztracené texty z první poloviny 8. století, které se řadí mezi nejranější zenové spisy: Záznamy o učitelích a žácích Lanky obsahují kompletní souhrn životopisů zenových patriarchů. Bódhidharmovo pojednání o nazírání mysli představuje různé druhy cvičení, které vykonává bódhisattva na své stezce kultivace mysli. Je sepsáno formou rozhovoru mezi prvním zenovým patriarchou Bódhidharmou a jeho žákem Chuej-kchem. Pojednání o ryzím náhlém osvícení předkládá řadu otázek a odpovědí, jež osvětlují pravou přirozenost „náhlého osvícení“. Tyto texty žily dlouhou dobu v zapomění i v samotné Číně a znovu byly objeveny až ve 20. století mezi dokumenty z doby Tchangů v Tun-chuangu.


    prd Williem Vogelsang: Dějiny Afghánistánu
    V 60. a 70. letech byl Afghánistán v médiích představován jako romantická země civilizací nezkažených nomádů a ráj hašiše pro šířící se komunitu hnutí hippies; v 80. letech to byla země, kde se stateční bojovníci s primitivními zbraněmi brání sovětskému impériu zla; v 90. letech už to byla polofeudální země ovládaná islámskými fundamentalisty. V září 2001 útočí teroristé na symbolické obchodní srdce Spojených států. Kniha vysvětlí nejen tuto moderní epochu, ale provede nás od dávné starověké historie, kdy bylo území pod vlivem slavných civilizací včetně helénské říše Alexandra Makedonského, přes mongolskou invazi, až po současnost. Domov hrdých afghánských etnik se vyjeví jako nečekaně pestrá a kulturně nesmírně bohatá část světa.

  • Ti dva na sebe na chvíli pohlédli, beze slova, jako kdyby spali a jejich sny se setkaly na společném místě, kterému byl zvuk cizí.“ (Robert Bolaño: 2666)
  • Anglické vydání románu 2666 chilského spisovatele Roberta Bolaña strhlo v anglo-americkém světě vlnu bolañomanie. Bolaño je prezentován jako nástupce Garcíi Márqueze. V Česku vyšla jeho novela Chilský deník a první z jeho větších románů Divocí detektivové. V USA právě vychází kniha rozhovorů s autorem.
  • The John Hollenbeck Large Ensemble na svém novém albu Eternal Interlude zkoumá možnosti křížení klasky a jazzu. Na albu je šest Hollenbeckových skladeb pro velký orchestr, které převzala různá světová jazzová hudební tělesa. Zde je hraje orchestr známý experimentováním v oblasti jazzu. Kombinace hry velkého orchestru a skvělých improvizovaných sól je jedinečná. V některých pasážích jakoby hudba odkazovala na filmového skladatele Jerryho Fieldinga či připomínala neexistující thriller ze 70. let. Výběr elektrické basy v některých skladbách dodává retro pocit starých filmů. Vydalo Sunnyside Records.
  • Kina:
    25.12. - Aero - Filmový klub - Plechový bubínek (režie: Volker Schlöndorff, Něm./Fr./Pol./Jug., 1979, 154 min. Drama) (Oskar dostane k třetím narozeninám bubínek. Od té doby odmítá růst. Okolo něj se proměňuje doba i jeho blízcí, k moci se dostane Hitler. Oskar „zespodu“ sleduje svět dospělých, do nějž odmítá dorůst. Později však nese nelibě vztahy v rodině a zvolna odmítá hrát roli „tříletého“ zakrslíka.) (20:30)
    26.12. - Aero - Filmový klub - Sladký život (režie: Federico Fellini, It./Fr., Drama) (Sladký život režiséra Federica Felliniho patří k nejvýznamnějším dílům světové filmové produkce.) (20:45)
    27.12. - Aero - Filmový klub - Taking Off (režie: Miloš Forman, USA, 1971, 93 min. Komedie) (Hořká komedie je Formanovým americkým debutem, přesto byla Jarkem Kupem v Malých dějinách filmu označena jako „nejbystřejší analýza amerického ducha doby“, doby, kdy doznívala éra studentských rebelií, volné lásky a halucinogenních experimentů.) (18:00)
    21.-23.12. - Evald - Prorok (režie: Jacques Audiard, Fr./It., 2009, 153 min. Krimi) (Malik El Djebena neumí číst ani psát. Do vězení přichází v 19 letech. Šéf korsického gangu si ho vezme na paškál a pověří ho několika „úkoly“. Ale Malik je odvážný a učenlivý, a tak si tajně začne spřádat vlastní plány...) (21:00)
    21.12. - Oko - Moderní doba (režie: Charles Chaplin, USA, 1936, 87 min. Komedie) (Příběh o průmyslu a soukromém podnikání - o lidské honbě za štěstím.) (20:30)
    23.12. - Oko - Prorok (režie: Jacques Audiard, Fr./It., 2009, 153 min. Krimi) (Malik El Djebena neumí číst ani psát. Do vězení přichází v 19 letech. Šéf korsického gangu si ho vezme na paškál a pověří ho několika „úkoly“. Ale Malik je odvážný a učenlivý, a tak si tajně začne spřádat vlastní plány...) (20:30)
    21.12. - Ponrepo - Giulietta a duchové (režie: Federico Fellini, Itálie, 1965, 134 min. Komedie) (Giulietta a duchové uzavírá trojici Felliniho filmů, které můžeme označit jako „trilogii sebereflexe“. Hrdinka je vlastně ženským protějškem hlavního představitele z filmu 8 a půl, neboť Fellinimu jde tentokrát o obrazové ztvárnění psychického stavu ženy, jež se dozví o manželově nevěře. Ocitá se ve světě fantasmagorických představ, vedoucích však ke zklidnění a nadhledu.) (20:00)
    22.12. - Ponrepo - Evangelium sv. Matouše (režie: Pier Paolo Pasolini, It./Fr., 1964, 128 min. Biografický) (Snímek se snaží Krista ukázat jako živou postavu, téměř současnou, jako poněkud dogmatického, přísného revolucionáře. Vidí a zobrazuje ho očima prostého lidu.) (20:00)
    23.12. - Ponrepo - cyklus Otomar Krejča-barrandovská léta - Muž z prvního století (režie: Oldřich Lipský, ČSSR, 1961, 88 min. Komedie/Sci-fi) (Svěží komedie o obyčejném čalouníkovi, který se omylem dostane do budoucnosti.) (17:30)
    23.12. - Ponrepo - Tristram Shandy (režie: Michael Winterbottom, VB, 2005, 92 min. Komedie) (Inspirací tohoto neortodoxního filmového díla je román Život a názory blahorodého pana Tristrama Shandyho, který napsal britský pastor Laurence Sterne v letech 1759-67.) (20:00)
    21.12. - Světozor - Dokumentární pondělí - Ivetka a hora (režie: Vít Janeček, ČR, 2008, 84 min. Dokument) (Film o dívce, jejíž příběh začal 5. srpna 1990 v jejích 10 letech, kdy společně s kamarádkou a mladším bratrem prožila mariánské zjevení na hoře Zvir na severovýchodním Slovensku. Během následujících pěti let poutní místo navštívily statisíce lidí a dívka se stala pro mnohé ikonou.) (20:45)
  • Filmové festivaly:)
    do 24.12. - Holešovický filmový advent, Praha (info:
    http://www.biooko.cz/)
    do 6.1. - Evropské filmy zdarma, Praha, Evropský dům (info:

    http://ec.europa.eu/ceskarepublika/news/091123_evropske_filmy_cs.htm)
  • Kluby v Česku, potažmo hlavně v Praze:
    21.12. - Agharta - Balzar Robert Trio (21:00)
    22.12. - Agharta - Ondřej Kabrna Quartet (21:00)
    25.12. - Agharta - Jan Štolba Quartet (21:00)
    26.12. - Agharta - Jiří Hála Jazz Project (21:00)
    23.12. -
    Balbínova poetická hospůdka - Irish Dew (20:00)
    21.12. -
    Blues sklep - B5 (21:00)
    25.12. - Blues sklep - Rene Trossman Band (21:00)
    26.12. - Blues sklep - Petr Kalandra Memory Band (21:00)
    27.12. - Blues sklep - Final Vision (21:00)
    16.12. -
    Chodovská tvrz - Rebelcantissimo (19:00)
    26.12. -
    Divadlo Bez zábradlí - Jan Jakub Ryba: Česká mše vánoční (11:00)
    27.12 -
    Divadlo Kalich - 4tet (19:30)
    21.12. -
    Jazz club U staré paní - Jana Koubková Trio (20:30)
    22.12. - Jazz club U staré paní - František Kop Quartet (20:30)
    25.-26.12. - Jazz club U staré paní - Kuba Doležal Quartet (20:30)
    26.12. -
    Jazzboat - Jakub Zomer Trio (20:30)
    27.12. - Jazzboat - Svatobor Macák Quartet (20:30)
    21.12. -
    Metropolitan jazz club - Ivo Cíl Trio (21:00)
    22.12. - Metropolitan jazz club - Jitka Vrbová (21:00)
    23.12. - Metropolitan jazz club - Ivo Cíl Trio (21:00)
    25.-26.12. - Metropolitan jazz club - The senior swingers (21:00)
    22.12. -
    Reduta - Fabrik Q (21:30)
    23.12. - Reduta - Josef Vejvoda Trio (21:30)
    25.12. - Reduta - Classic Goes Jazz (21:30)
    26.12. - Reduta - Martin Kratochvíl a Tony Ackerman (21:30)
    27.12. - Reduta - Šavle meče (21:30)
    21.12. -
    Stará Pekárna, Brno - Květy (20:00)
    22.12. - Stará Pekárna, Brno - Hm... (20:00)
    24.12. -
    U malého Glena - Blue Christmas with Rene Trossman Blues Band (21:30)
    25.-26.12. - U malého Glena - Ondřej Štveráček Quintet (21:30)
    21.12. -
    Ungelt - Petra Vlková Blues Band (21:15)
    23.12. - Ungelt - Rock and roll band Tony Škráška (21:15)
    25.12. - Ungelt - Roman Pokorný & Blues Box Heroes (21:15)
  • Kluby - cizina:
    „Hudba vyjadřuje to, co nelze říci a o čem je nemožné mlčet.“. (Victor Hugo)

    26.-27.12. - Blue Note Tokyo, Japonsko - Hiromi Uehara (18:00, 20:45)
    26-27.12. - Blue Note Milan, Itálie - Angels in Harlem Gospel Choir (21:00, 23:30)

    21-27.12. - Blue Note New York, USA - Chris Botti (20:00)
    26.12. - Twins Jazz, Washington, USA - Elijah Jamal Experience feat. Alex Brown (20:00)

    21.-23.12. - Ronnie Scott´s Jazz Club, Londýn, VB - Ray Gelato & The Giants (18:00)

  • Hudební festivaly:
    do 22.12. - Alternativa Brno 2009, Brno (info: http://www.jazzdoregionu.cz/alternativabrno/)
  • Tanec a experimentální divadlo:
    „Jestliže neumíš tančit, neobviňuj z toho podlahu“ (Hinduistické přísloví)

    21.-23.12. - All Colours Theatre - Colour Dreams of Dr. Frankenstein (Vydejte se na romantickou pouť za splněním snu roztržitého profesora, který si svým laskavým humorem získá vaše srdce.) (20:30)
    21.-23. - České originální černé divadlo - Animato -
    Rock Therapy (Malý příběh z velké doby The Beatles.) (20:30)
    21.-23.12. - Divadlo Ta Fantastika -
    Aspects of Alice (Poetické černodivadelní představení.) (19:00, 21:30)

  • Divadla:
    „Absurdní divadlo je jediný druh umění, který ukazuje svět realisticky.“ (Gabriel Laub)

    23.12. - ABC - Leo Rosten: Pan Kaplan má třídu rád (režie: Miroslav Hanuš) (Příběh o zdolávání neuvěřitelných zákrut cizího jazyka ve třídě plné lidí, kteří už dávno překročili školní léta.) (19:00)
    21.-22.12. - Činoherní klub -
    Milan Kundera: Ptákovina (režie: Ladislav Smoček) („Moc je úplně nejsladší, když je úplně nepřiměřená. Když blbec vládne moudrému, slabý silnému, ohavná krásnému...“) (16:30, 19:30)
    25.12. - Divadlo Bez zábradlí -
    Francis Veber: Blbec k večeři (režie: Jiří Menzel) (Při srážce s blbcem se může rozsvítit i tzv. „inteligentovi“. Přesto si raději dvakrát rozmyslete, než někoho prohlásíte za blbce. Může se vám stát, tak jako v této bláznivé komedii, že se na váš účet bude bavit někdo jiný.) (19:00)
    26.12. - Divadlo Bez zábradlí -
    2x Woody Allen (režie: Karel Heřmánek) (Láska a nevěra: dvě sexy komedie na jedno téma. Představení není vhodné pro děti - ale měly by ho vidět.) (16:00, 19:00)
    21.12. - Divadlo Ungelt -
    Pierre Palmade, Christophe Duthuron: Na útěku (režie: Ladislav Smoček) (Jevištní roadmovie o útěku dvou žen.) (19:55)

 

I když to zatím tak nevypadá, protože venku je teď zrovna docela slušná kosa, tak podle dnešní (20.12) předpovědi meteorologů se na Vánoce rýsuje obleva a déšť. Prý budou svátky asi opět na blátě. Tedy v nižších polohách. Vyjde předpověď, nebo nevyjde? No uvidíme, já tipuji A, posílám stromek - "variantu brod" a ať tak či onak přeji všem čtenářům i redakci prasete hezké sváteční dny.

MK


Přejeme všem hezké vánoce a jestli chcete, pusťte si naši Vánoční. Napsali jsme ji s Jirkou asi před třemi lety pro Petru a na letošním benefičním večeru v Barce jsme ji konečně poprvé provedli s Petrou, Soňou Jányovou, Žofkou Kabelkovou a strécem Beránkem.
Nafilmoval, upravil a na You Tube umístil Pavel.
http://www.youtube.com/watch?v=BXWjP3VpiWc

Vánoční pozdrav od Petry:
Moji milí,
ráda bych Vám nadělila pod stromeček malý příspěvek k vánoční náladě. Budete-li mít chuť, zapněte si 24.12. v 11.00 Radio Proglas a nastražte uši. Pohádka o sněhové královně (pokusila jsem se k ní vytvořit hudbu) k Vám připluje až domů. Můžete si ji naladit v Brně na 107,5 FM, informace o ostatních místech a online vysílání najdete na http://www.proglas.cz/
Přeju Vám Vánoce plné úsměvů
Petra

„Husovické Betlém“ ještě v úterý 22. 12 v Divadle Radost (Bratislavská 32) v 19:00 hod., pak zase až za rok!

Mezi svátky – v pondělí 28. 12. v 19:00 v divadle Reduta (Zelný trh 4) je opět na programu vynikající představení Zuzany Lapčíkové a Hany Litterové „Balady“!
Dada a spol. www.quakvarteto.cz

Dr+spol. 13. 12. 2009

viditelné prase, viditelné prase, wwwprase prasisko viditelneprase wwwiditelneprase widitelneprase widitelné prase Viditelne.prase.cz Dušan Rouš