Pro nečekané množství práce v kombinaci s misí v Brně u maminky odkládám vydání prasete č. 52 na pondělí v noci!!!!!

Chléb můj vezdejší
(dej mi, babo, teď!)

Na přechodech pro chodce téměř vždy uvízne tupý řidič, a tak se lidi proplítají kolem toho auta, vzteklejší mu do auta klepou i buší a nebo jdou hned k okýnku nadávat. Nadávání nemá smysl, ale ze strany řidičů je to neslušné a dost bezohledné, hlavně kvůli starejm a nemocnejm a maminkám s kočárkama. Bezohlednost se za ty roky policajtské lhostejnosti stala normou. Přestože jde o závažný dopravní přestupek, netrestá se. Tak proč se trápit. Je fakt, že všichni tito vyscaní čeští hajzlíci se chovají hned za hranicemi své ultratoleratní zemičky (Nebo je v tom něco jinýho než tolerance? Třebas neschopnost?) uctivě a ohleduplně. Chovat se jako hovado stojí v celé slušné Evropě dost Euro. Někdy mě docela leká, když si uvědomím, kolik z nás tak urputně proti EU brojí.

Olina mě pověřila nákupem chleba. Nemám sice moc času, můj vlak je už nakrmenej lidma a za pár minut odjede. Měl bych to stihnout. U chlebů se vytvořila divná fronta, způsobil ji kluk, kterej si nechal vyjmenovat všecky dva druhy kávy i s cenou včetně DPH, pak to důkladně probírá se svou starší partnerkou (mámou?). Za ně se postaví přísná dáma v černém kožichu, zabředne do rozhovoru s kávovými kalíšníky. Asi k nim patří. Rozhodli se pro možnost B. Bába od chlebů naklepe cenu a jde ke strojku, přinese první kávu, jde ke strojku, přinese druhou kávu v kalíšku, předá.


Chléb můj vezdejší, dejž mi dnes

Zeptá se mě, co si přeju, řeknu to, ale baba v kožichu chce najednou krabici cukroví, asi má pocit, že tu byla dřív, přestože si pamatuju, kdy přicházela. Prodavačka se na mě vysere a obslouží kožíškovou. Platí dvoutisícovkou. Prodavačka opatrně a zdlouhavě vrací. Za mnou se ozve jiná baba v bílém kožíšku: "Majko, máš drobný za pět tisíc?" Majka prodavačka, že jo. Černý kožich odchází, prodavačka se na mě znova obrátí, co si přeju. Znovu si přeju chléb můj vezdejší. Bílej kožich se prodere k pultu, mírně do mě strčí: "Tak mi to proměň, já nemám čas čekat." Prodavačka se na mě opět vyprdne a začne hledat a odpočítávat menší použité bankovky, trvá to kriticky dlouho. Pokusil jsem se sice zabojovat, že mi ujede vlak. Bílá chlupatá kůže se na mě koukne s obdivuhodným despektem, že jako každýmu něco ujíždí. Asi filosofka. Pokusil jsem se ještě o principiální nápravu bezbřehé rozcapenosti lidí a jakési nesnesitelné sprostoty k okolí. Vzpomenu si i na ty tři semafory po cestě na nádraží, kdy tam jako na potvoru dycky uvízlo nějaké lepší stříbrné vozidlo. To není náhoda, to tu už je norma.


Světlo na konci tunelu

Pokračuju v marné výchově a snažím se té kačeně vysvětlit, že kdyby slušně poprosila, hodila okem a usmála se, že by se možná podivila, jak ochotně bych jí dovolil mě předběhnout a nechat si ujet vlak a zaznamenat si to do deníčku jako dobrej skutek. Je to marné, tahle je slušnosti natolik vzdálená, že jen mrdne ramenem, ušklíbne se a spiklenecky se na sebe s chlebovou ušklíbnou „Ať se třeba posere, dědek pitomá,“ čtu z jejich výrazu. Prodavačka má na pravé ruce igelitovou rukavici a vesele s ní počítá ty stokoruny a dvoustovky na pětitisícovku. Potřetí se dostávám na řadu. Majka už se ani neptá, jen se znuděně a zcela znechuceně koukne asi tak 15 cenťáků mimo můj ksicht. Dělávám to taky, musím-li jednat s někým proti své vůli a mám-li důvod nevážit si ho, takže se dobře orientuji a víme oba své. I můj vlak je patrně již na cestě do Kolína. To mě potěšilo, když už jsem o vlak přišel, aspoň mám něco do prasete, chce to pointu.

Na mé tlamce se rozprostře slastný úsměv. Čekám, až se mě zeptá. Pár trapných vteřin a zpruzelé: „Tak co teda chcete?!“ Vystřelím rukou jak ostřelovač, namířím přesně na chleba za její hlavou: „Tam ten chleba.“ Ani se neotočí a řekne: „Jakej:“ „Ten za vaší hlavou, když ji otočíte, budete ho mít přímo před očima.“ Ani se neotočí a znechuceně oznámí: „Ten je ale ořechovej.“ „Přesto si přeji právě ten. Myslím, že to není vlastnost závadná.“ Baba se otočí a chce ho vzít do té igelitové rukavice. Zarazím ji: „Vemte si prosím jinou rukavici, tady s tou jste osahávala hromady peněz a bankovek, chci trošku předepsané hygieny.“ Baba se vyděsí, kdyby měla oči s monochormatickou diodou a na zádech baťoh s baterkama, rozřezala by mě na nudle jak v bondovce. Naprosto nepříčetně, až se začne drobně zalykat, serve tu igelitovou rukavičku a navléká jinou. Cítím, že se blíží doba, že někdo ze stádečka za mnou již tasí. Zastřelí mě zezadu. Jako psa. Vydržím, můj soukromý indián se hihňá pod fousy. Sebere ten chleba, schválně ho zmáčkne, nejsem troškař, to chlebu neuškodí, mně taky ne a já přece nechci prudit samoúčelně, jen účelně. Namlátí cenu do pokladny: „Třicetjedna korun.“ Vyndám z kapsy dvacku, cinkne o talířek.

Vytahuju druhou a tu mi dojde, že hra neskončila, seberu dvacku, rozepnu ledvinku, vyndám peněženku, vlak je stejně v prdeli, a vytáhnu krásnou novou tisícovku. Baba to sežere i s chlupama a vyštěkne: „To nemáte drobné?“ Ale mám, paní, mám.“ „Tak mi dejte ty drobné!“ „Nedám, paní, nedám, potřebuju rozměnit a čekají na mě spolucestující ve vlaku do Kolína.“ V duchu si říkám, že asi ne, že už ujeli. Kdyby měla baba pod pultem lopatu, umlátila by mě. Naštěstí v pekařstvích lopaty nemívají.


Nádražáckej Golém

Beru si ten promáčknutej chleba, skládám stovky a dvoustovky, mám škodolibý pocit dobře vykonané práce, v klídku vycházím, raději se ani nedívám stádečku do obličeje. Určitě mě nenávidí. Nenávidí celý svět a já jsem k tomu tentokrát trochu svou troškou do mlýna přispěl. Vyjdu před pekařství a napadne mě, že by bylo krásné se vrátit, všecky předběhnout a požádat Majku, jestli by mi nevyměnila drobné za tisícovku. Mohly by se jí hodit. Ale všimnu si naštěstí, že vlak stále trčí na nástupišti č. 2, že mu svítí červená zadní světýlka, tak se rozeběhnu a vlak stihnu s přesností švýcarských hodinek jedině díky tomu, že České dráhy se švýcarské přesnosti vyhýbají jako čertík křížku. Skok do dveří, pšouk dveří a jedem. Mí spolucestující mi rozumějí. Určitě byli zvědaví, jak to dopadne.


Červený a žlutý - literární příběh z rána

Ten ořechovej chleba je vynikající, asi tam začnu chodit pravidelně.


Jo, slušnost, to je hudba budouctnosti.

Jé, já jsem ale kráva, dyť já jsem ten fejetonek chtěl tak nějak narafičit, abych ho mohl poslat i do Vieweghovýho internetovýho románu, že do toho namočím nějak rafinovaně tu pindu z malýho města, která všecky v tom městě kromě táty ošukala. Nebo skoro všecky. Tu jak prodávala kuchyně a kouřila před obchodem. Asi Katka (33) se jmenuje. Stačilo to jen zavěsit do malebného prostředí malého městečka s jedinou prodejnou kuchyňských linek na náměstíčku, a ne na nádraží pana Masaryka v hlavním městě, přejmenovat bábu v bílým kožíšku a bábu v černým. Jen tak nenápadně vsunout nedůležitou poznámku o docentovi a zrzavým Davidovi, šmrncnout se lehce eroticky o doktorandku Alex, popsat, jak jdu vysypat odpadky v teplákách a jak se ráno Katka nerada probouzí...No, to neva. Stejně bych nic neposlal.


Epizoda z internetového románu "Černá bota z malého města"

bazar

Redakční novinky

29.11.2009
Redakce lehce upravila a připravila další kompletní vydání všech WWWiditelných prasat od doby vzniku po teď..

20.11.2009
V knihovničce se narodily tři pohádky od Jarky N. ze Svatého štěpána, které mi poslali již dávno, ale já jsem byl takové hovado, že jsem se k tomu dostal až tenhle víkend. A ke vší hrůze se nemám ani na co vymluvit. Tak jsem pro ty pohádky udělal aspoň pár ilustrací. Tak promiň, Jarko.

5.1.2009
A je tu ročník dvanáctý. U whisky by to mohlo znamenat pár hvězdiček i skoro jistotu kvality. U týdeníku to může naopak znamenat šanci pro hnilobu nebo vyschlo. Pokusíme se udělat pro zvrácení možných předpokladů co nejvíc. Třeba se nám to sem tam v nějakém fejetonu nebo fotce povede. A když ne? Je snad málo oblastí, kde to stojí za hovno?

1.1.2007
Archivní sklípek funguje i nadále tak, že se klikem u ikony Bazaar dostanete přímo k jakémukoliv ze tří až čtyř posledních vydání. Z nich se vám stejnou technikou podaří dostat i k dalším předchozím třem až čtyřem vydáním od zvoleného. Toto zanořování je násilně utržené posledními třemi vydáními z předchozího roku.
Starší ročníky až po samotný Velký třesk - vznik neseriozního internetího týdeníku WWWiditelné prase - lze získat jedině na CD. (Ale to až po urputném
přemlouvání, protože kdo se s tím má furt vypalovat). Kvůli tomu, že minulej rok skončil a novej začal, bude potřeba překopat zase celé prase od narození, aby na CD bylo kompletní a to se teda redakci příliš zatím nechce. Redakce je od základů shnilá.


Na skladě se do dnešního dne válí tyto cestovní deníčky:

Jan NZ Kurka - Nový deník Zélandský:(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7)
Jan Indinista Rouš - Honzíkova cesta (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14) (15) (16) (17)
jeho cestovní deníček je ZDE.( Ale je to blog bez fotek).
Jan Andinista Kurka - Deník Andinisty:
(1) (2)
Jana Vaňourková Kubánský deníček: (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9)
Linda Synaková - Rusko-Elbrus: (1) (2)
Zuzka z New Yorku - Bolívie: (1) (2) (3) (4)
Honza Faltus -Kavkazské Novosti: (1) (2) (3) (4)
Jana Vaňourková - Ománský deníček: (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7)
Jana Vaňourková - O Jižní Africe (I) (II) (III) (IV) (V) (VI) (VII) (VIII) (IX) (X) (XI)


Želvičko, vyser se na to a neskákej

  • Mgr. Honza konečně odpromoval, toho si už můžem škrtnout ze seznamu strašáků studijních.

  • Eště máme v zásobě Jirku.
  • A Helča v Austrálii se chystá taky na něco studijního. Viz hlášeníčko.
  • Honza se Stáňou odletěli do Mexika, a do Cancúnu dojel jen Honza. Stáni nedali jakési tranzvízum americké, má prej nějakej starej pas.
  •   Amíci si na tohle docela hrajou, přestože jde jen o tranzitní podlahu na letišti, je to půda americká a tudíž vízum.
  • Třeba už se zas sešli
  • Poslali jsme do Australska nějakej balíček pod stromeček vánoční. Pošťáci si za to vzali 1211 Kč.

australia
3B+H+M vzhůru nohama

Další malé hlášeníčko

Ahoj rodicove drazi.

Dnes jsem byla na poste vyzvednout balicek. Bibi ho chtela rozbalit, az prijde ze skoly, ale ja jsem to nevydrzela a musela jsem ho rozbalit sama. A pak o zase budu muset zabalit, aby ho mohla rozbalit i Bibi. Dvojity prozitek.... Diky moc, ty knizky jsou vsechny nadherny. A ta cena balicku je docela silena.... Ty obrazky u toho Hihlika jsou nadherny. A Borisek se ted zacal docela zajimat o pismenka, takze abeceda je primo zadany artikl... Vcera se pysnil, ze
umi napsat slovo BIBI. Tak ho napsal na asi 40 ruzovych lepivych papirku a polepil s tim celou skrinku v kuchyni. Vypada to legracne, vyfotim a poslu. A uz jsem zacala studovat informace o duze... Jinak stale vedrisko, vcera 43 stupnu ve stinu. Jsem docela prekvapena, jak to decka i ja docela dobre vladame. Kdyz sedim v klimatizovane knihovne, jako treba ted ,tak mi je tady uplna zima... A kdyz pak clovek vyjde ven, tak to je jako kdyby narazil do kamenne
zdi, jak ho srazi vlna tepla. Dnes jdeme s Milanem na veceri, jen my dva, kamoska Gergie nam bude hlidat vsechny deti. To je ta, jak jsme ji hlidali dum, kdyz byla na Novem Zelande. Je moc fajn a ma maly kuratka, coz se detem strasne libi. Myslim, ze jsme spolu sami nebyli na vecer asi tak nekoli let... Vcera jsme byla na pohovoru ve skole, kde bych chtela studovat. Tak jsem prijata, a dnes by mi meli dat vedet, jestli mi jeste nakonec nepriklepli grant, takze bych nemusela platit skolny. Ale ten grant je jen pro 6 studentu a zajemcu je asi 30, tak uvidime, jak to dopadne. Neni to zas tak silene financne narocny, takze i bez grantu to zvladnem v pohode.. Skola zacina v unoru, ale pokud dostanu ten grant, kterej se musi vycerpat do konce tohoto roku, tak by prvni skolni den zacal uz zitra a pak az v unoru...

Helča + 3B + M


Boris:
"Mami, proč nejsou všechny Česka,
všechny Austrálie a všechny ty další planety spojeny,
aby se všude mohlo mluvit česky?"

     

    magritteDvě stě padesát děl slavného surrealisty Reného Magritta (1898–1967) představuje Magrittovo Muzeum, které bylo v úterý slavnostně otevřeno na Place Royal v Bruselu. V zrekonstruovaném paláci bruselského Královského muzea umění je shromážděná největší sbírka jeho obrazů na světě. (nevím do kdy to tam je...asi nafurt)
    BaselitzVe vídeňské galerii Albertina byla otevřena výstava Impresionismus- jak se světlo plátna dotklo. Na vlastní oči můžete shlédnout slavné obrazy od Moneta, Gauguina, Renoira či van Gogha. Kromě obrazů samotných zpřístupňuje výstava také nezvyklé pohledy na historii vzniku a techniky
    BaselitzVCité de la musique je k vidění výstava We Want Miles, která mapuje hudební i osobní cestu Milese Davise z jeho rodného města, East St. Louis, až k retrospektivnímu koncertu v La Villette v Paříži, který se konal jen pár týdnů před jeho smrtí. Návštěvníci budou moci shlédnout fotografie, video ukázky z koncertů, nástroje, na které hrál on či jeho spoluhráči, Davisovy kostýmy, dokumenty, které se vztahují ke vzniku jeho alb, stejně jako umělecké díla, obrazy či sochy, které svědčí o tom, že jeho aura nesmírně překročila hudební oblast. Výstavu bude doprovázet také série koncertů vynikajících muzikantů, mezi nimiž jsou například Jimmy Cobb, Joe Lovano, Jack Dejohnette, Jason Yarde, Dave Fiuczynski, Dave Liebman, Wayne Shorter či Brain Blade. (do 17.1.2010)
    BaselitzKunst Haus Wien: Annie Leibovitz - A Photographer's Life 1990 - 2005
    Annie Leibovitz fotí nejslavnější americké tváře tak dlouho a tak dobře, že se už sama stala celebritou. I fotografie z jejího soukromí jsou atraktivním soustem pro světové galerie. (do 31. ledna 2010.)

    Baselitz Peter Hoeg: Tichá dívka
    Cirkusový klaun Kašpar Krone je obdařen neslýchaně vnímavým sluchem a plane vášní pro hudbu, paradoxně však hledá ticho. Je mu dvaačtyřicet, nemá děti, žije sám a navíc jako nomád. První stránky zatím posledního románu Dána Petera Hoega nás zavádějí na kodaňské předměstí Glostrup, kde má Kašpar pronajatou cirkusovou manéž a kam jakýsi záhadný pár přivede desetiletou dívku Klaru Marii. Vedle napínavého příběhu hraje v Tiché dívce hlavní roli hudba a románu nechybí ani obvyklý hoegovský humor. Knihu vydalo nakladatelství Argo.

    prd Aargh! Havraní speciál
    Nakladatelství Analphabet Books vydalo aktuální speciál sborníku Aargh! v podobě vázaného barevného alba. Antologie je věnována projektu Gavron, sérii komiksových povídek o tichém hrdinovi, který se mezi světy pohybuje na havraních křídlech. Jednotlivé příběhy podle scénáře Tomáše Prokůpka namalovali Tomáš Kučeřovský, Jiří Grus, Ján Lastomírsky, Karel Jerie, Petr Včelka a Michal Bednář. Obálky speciálu se ujal Adolf Lachman. Kromě sekce skic publikace obsahuje také galerii s tuctem samostatných kreseb Gavrona v podání Renaty Fučíkové, ukrajinského kreslíře Igora Baranka a dalších tvůrců z Česka, Slovenska, Polska, Rumunska a Ruska.

  • K závisti je třeba příbuznosti.“ (Peter Hoeg: Příběhy jedné noci)
  • Švýcarský spisovatel Peter Stamm reaguje na referendum, z něhož vyplynul zákaz stavění nových minaretů ve Švýcarsku. Ve svém textu píše: „Když pravicová Švýcarská lidová strana navrhla referendum o minaretech, nikdo to nebral vážně... nakonec vláda s referendem souhlasila, pravděpodobně protože doufala, že bude zákaz stavby hromadně odmítnut a Švýcarsko se tak stane symbolem otevřenosti.“ Autor dále zmiňuje, že v zemi nikdy nebyly žádné problémy s muslimy a minarety tu stojí pouze čtyři. Média však o muslimech informují pouze v souvislosti s terorismem, plány na vytvoření atomové bomby a absurdními výroky Muammara Kaddáfího o nutnosti zničení Švýcarska.
  • Scott Reeves Quintet vydává podařené album Shape Shifter. Toto hudební těleso v devíti původních Reevesových skladbách vysoce předčilo očekávání. Rozvíří stojaté vody a dokonce si pohrává s emocemi posluchače. Vynikající jsou převážně sóla. Tenorsaxofon Rich Perry (dříve působil ve slavném orchestru Marie Schneider) připoutá posluchače k židli, Reeves překvapí využitím hlubšího rejstříku křídlovky, než na jaký jsme u něj zvyklí. Dynamický bubeník Andy Watson předvede mistrovské rytmické variace a klavírista Jim Ridl za vydatné pomoci skvělého basisty Mika McGuirka obrací naruby dějiny avantgardního stylu hry na klavír. Tato hudba není snadným poslechem, ale odmění ucho citlivého posluchače.
  • Kina:
    17.12. - Filmový klub - Panika v městečku (režie: Stéphane Aubier, Bel./Luc./Fr., 75 min., Animovaný) (V městečku zvaném Panika, na dohled od farmáře Stevena a jeho ženy Jeanie, žijí v jednom domě Kovboj, Indián a Kůň. Nerozlučná trojice přátel prožívá bizarní dobrodružství.) (18:00)
    18.12. - Aero -
    One Love (režie: Petr Zahrádka, ČR, 2005, 79 min. Dokument) (Rastafariáni, kteří nejčastěji pocházejí z Karibiku, Spojených států a Velké Británie, začali do Etiopie přicházet v roce 1955, kdy se Haile Selassie rozhodl věnovat pár set hektarů půdy všem Afričanům, kteří se budou chtít vrátit tam, odkud byli kdysi jeji předkové odvlečeni do otroctví. Pro Rastafariány představuje nový život v Etiopii naplněním jejich víry.) (22:30)
    19.12. - Aero - Metropolitan opera: Live in HD -
    Jacques Offenbach: Hoffmannovy povídky (režie: Barlett Sher, USA, 2009, Opera) (Offenbachovo fiktivní zpracování života osudových lásek německého romantického spisovatele E. T. A. Hoffmanna je fascinujícím psychologickým dobrodružstvím.) (18:45)
    20.12. - Aero - Filmový klub -
    Moderní doba (režie: Charles Chaplin, Usa, 1936, 87 min. Komedie) (Příběh o průmyslu a soukromém podnikání - o lidské honbě za štěstím.) (20:30)
    17.-20. - Evald -
    Prorok (režie: Jacques Audiard, Fr./It., 2009, 153 min. Krimi) (Malik El Djebena neumí číst ani psát. Do vězení přichází v 19 letech. Šéf korsického gangu si ho vezme na paškál a pověří ho několika „úkoly“. Ale Malik je odvážný a učenlivý, a tak si tajně začne spřádat vlastní plány...) (21:00)
    15.12. - Kino 35 -
    Miluji vás (režie: Claude Berri, Fr., 1980, 100 min. Komedie) (Alice by chtěla umět milovat pouze jednoho jediného muže, ale nedokáže se k nikomu připoutat. Jeden večer, po rozchodu s Claudem, vzpomíná na všechny muže, kteří prošli jejím životem a které opustila...) (21:15)
    16.12. - Kino 35 -
    Zamilovaná zvířata (režie: Laurent Charbonnier, Fr., 2007, 85 min. Dokument) (Každý rok se celá planeta rozezní zpěvy, řevem a křikem zamilovaných zvířat. Tanec a dárky jsou často nejlepším prostředkem, jak přivábit žádanou bytost, a poskytují někdy komickou, jindy dojemnou a často úžasnou podívanou.) (19:00)
    14.12. - Městská knihovna -
    Filmy Jana Gogoly ml. (Pásmo tří filmů režiséra, dramaturga a pedagoga FAMU a publicisty Jana Gogoly ml. - Deník babičky Němcová, Mám ráda nudný život a České Velenice evropské.) (19:00)
    16.12. - Oko - Bollywood -
    Ty, já a my (režie: N. Advani, Ind., 2008, 108 min. Hudební) (Psychiatr - samotář - si před 25 lety vyrazil výletní lodí s přáteli. To ale netušil, že potká ženu svého života a udělá všechno, aby ji získal. Vzali se a nic jim nestálo ve štěstí, kdyby nepřišla Alzheimerova choroba. Nyní se se svou ženou plaví na stejné lodi znovu v naději, že si na všechno vzpomene.) (20:30)
    14.12. - Ponrepo - Pásmo animovaných filmů -
    Norman McLaren - legenda kanadské animace (Kanada, 2009m 71 min.) (17:30)
    14.12. - Ponrepo - cyklus Bresson-bezesné noci -
    A co dále, Baltazare (režie: Robert Bresson, Fr./Švéd., 1966, 90 min. Krimi) („Každý, kdo ho uvidí, bude velmi překvapen, protože tento film, to je svět - za půldruhé hodiny.“) (20:00)
    16.12. - Ponrepo - cyklus Bresson-bezesné noci -
    Čtyři noc jednoho snílka (režie: Robert Bresson, Fr., 1971, 77 min. Drama) (Nečekaně světlé dílo z tvorby „temného“ režiséra - v tomto paradoxu se film shoduje s názvem své předlohy: Bílé noci.) (20:00)
    18.12. - Ponrepo -
    Italky a láska (režie: Nelo Risi, It./Fr., 1962, 100 min. Romantický) (Slavný scénárista Cesare Zavattini se zaměřil na pokrytectví pozvolna bohatnoucí poválečné Itálie v otázkách partnerství a erotiky.) (17:30)
    14.12. - Světozor - Dokumentární pondělí -
    Gangster Girls (režie: Tina Leisch, Rak., 2008, 79 min. Dokument) (Pohybují se v začarovaném kruhu mezi heroinovými tripy a loupežnými představeními s dětskou pistolí, nákupními horečkami a propastnou bídou. Učí se angličtinu a vězeňský slang. Dychtí po náhražkách štěstí propašovaných do jejich cel a čekají na propuštění.) (19:30)
  • Filmové festivaly:)
    do 24.12. - Holešovický filmový advent, Praha (info:
    http://www.biooko.cz/)
    do 6.1. - Evropské filmy zdarma, Praha, Evropský dům
    (info:
    http://ec.europa.eu/ceskarepublika/news/091123_evropske_filmy_cs.htm)
  • Kluby v Česku, potažmo hlavně v Praze:
    15.-16.12. - Agharta - Jiří Stivín & Co. (21:00)
    17.12. - Agharta - František Uhlíř Team (21:00)
    18.-19.12. - Agharta - Limited Edition (21:00)
    20.12. - Agharta - Inner Spaces (20:30)
    14.-15.12. -
    Balbínova poetická hospůdka - Radim Hladík & Blue Effect (20:00)
    16.12. -
    Blues sklep - Jazz Rabble (21:00)
    19.12. - Blues sklep - Tony Viktoria Group (21:00)
    20.12. - Blues sklep - Highway 61 (21:00)
    16.12. -
    Chodovská tvrz - Rebelcantissimo (19:00)
    15.12. -
    Divadlo Bez zábradlí - Dan Bárta & Illustratosphere (19:00)
    20.12. - Divadlo Bez zábradlí - Jan Jakub Ryba: Česká mše vánoční (11:00)
    14. a 17.12. -
    Divadlo Kalich - Hana Hegerová (19:30)
    18.12. - Divadlo Kalich - 4tet (19:00)
    16.12. -
    Jazz club U staré paní - Karel Růžička Trio (20:30)
    17.12. - Jazz club U staré paní - Yvonne Sanchez and Matej Benko Trio (20:30)
    16.12. -
    Jazzboat - Vesna Cáceres Trio & Vojtěch Eckert Duo (20:30)
    18.12. - Jazzboat - Miriam Bayle Band (20:30)
    19.12. - Jazzboat - Jana Koubková Quartet (20:30)
    15.12. -
    Metropolitan jazz club - Milan Vítina Trio (21:00)
    16.12. - Metropolitan jazz club - Jazztet Q (21:00)
    18.12. - Metropolitan jazz club - XXL Blues Band (21:00)
    19.12. - Metropolitan jazz club - The senior swingers (21:00)
    17.12. -
    Reduta - Ivan Audes Trio (21:30)
    18.12. - Reduta - Jazz Efterrätt (21:30)
    20.12. - Reduta - Bartas Band (21:30)
    9.12. -
    Stará Pekárna, Brno - Dorka Barová & Telemark (20:00)
    17.12. -
    U malého Glena - Najponk Trio (21:30)
    18.-19.12. - U malého Glena - David Dorůžka Trio(21:30)
    14.12. -
    Ungelt - The Blues Wave (21:15)
    18.-19.12. - Ungelt - Roman Pokorný & Blues Box Heroes (21:15)
  • Kluby - cizina:
    „Každý dokáže učinit jednoduché složitým. Kreativita znamená zjednodušovat složité.“ (Charles Mingus)

    10.12. - Rainbow Hotel, Fitzroy, Austrálie - Don Jordan´s New York Jazz (20:00)
    17.-18.12. - Blue Note Tokyo, Japonsko - Nicola Conte Jazz Combo (19:00, 21:30)
    15.-17.12. - Blue Note Milan, Itálie - Sarah Jane Morris (21:00)

    17-20.12. - Blue Note New York, USA - Chris Botti (20:00)
    17.12. - Twins Jazz, Washington, USA - Dennie Wilson (20:00)

    14.-19.12. - Ronnie Scott´s Jazz Club, Londýn, VB - Ray Gelato & The Giants (18:00)

  • Hudební festivaly:
    do 17.12. - Etno Brno 2009 (info: http://www.jazzdoregionu.cz/)
    do 22.12. -
    Alternativa Brno 2009, Brno (info: http://www.jazzdoregionu.cz/alternativabrno/)

  • Tanec a experimentální divadlo:
    „Vše ve vesmíru má rytmus. Vše tančí.“ (Maya Angelou)

    15.-17.12. - Alfréd ve dvoře - Alfred ve dvoře, hostuje Stage Code - Bergmann update (režijní spolupráce: Viktorie Čermáková) (Socio-dramatický kabaret o manželství. Bylo nám kolem dvaceti a Bergmannovy Scény z manželského života jsme sledovali s dojetím, překvapení a trochu i s odporem - co se to těm lidem děje? Co je to za hry? Proč se k sobě nemůžou chovat „normálně“? Copak ona nevidí, že on jí lže? A on nevidí, že ona s ním manipuluje? Tohle se nám nikdy nestane! Teď je nám skoro o dvacet víc...) (20:00)
    15.12. - Divadlo Ponec, hostuje Divadlo Nanohach -
    Kdo je Annik? (námět a choreografie: Petra Fornayová) (Fikce vztahu dvou osob inspirovaná poslední etapou života Iana Curtise. Dvě ženy představují dvě možnosti rozhodnutí. Nacházíme je mimo realitu, v jednom čase a prostoru. Obě ženy nemusejí být až tak odlišné, rozdílem byl možná jen čas a okolnosti, ve kterých se objevily.) (20:00)
    15.12. - Městská knihovna -
    Tanec pralesa (Celovečerní dětský balet o dvou jednáních.) (15:00, 19:00)

  • Divadla:
    „V knihovně. Náhodou jsem narazil na Bachovo Umění fugy. Celé vychází z jediného kontrapunktu! V Na útěku se všech deset obrazů také točí kolem jediného přání: aby to znělo opravdově.“ (Christophe Duthuron)

    18.12. - Činoherní klub - U Kočičí bažiny (režie: Martin Čičvák) (Hra je variací klasického Euripídova dramatu Médeia, její reálie jsou však současné.) (19:30)
    19.12. - Činoherní klub - Jasmina Reza: Bůh Masakru (režie: Ondřej Sokol) (Jsme lidé kultury, rozumu anebo jen bezmocné individuální oběti svých pudů? Hra, během níž se bortí očekávané stereotypy chování...) (16:30, 19:30)
    17.-18.12. - Divadlo Bez zábradlí -
    Francis Veber: Blbec k večeři (režie: Jiří Menzel) (Při srážce s blbcem se může rozsvítit i tzv. „inteligentovi“. Přesto si raději dvakrát rozmyslete, než někoho prohlásíte za blbce. Může se vám stát, tak jako v této bláznivé komedii, že se na váš účet bude bavit někdo jiný.) (19:00)
    14.12. - Divadlo Komedie -
    DERNIÉRA - Thomas Bernhard: Staří mistři (režie: Dušan D. Pařízek) (Dva starci a jejich šarvátky ve vídeňském Kunsthistorickém muzeu. Jeden - neúspěšný žadatel o místo policisty, druhý - vytrvalý návštěvník, který již třicet let dochází obden do Bordoneho sálu rozjímat před Tintorettovým obrazem Muže s bílým plnovousem.) (19:30)
    18.12. - Divadlo Na Fidlovačce -
    Esther Vilar: Čaj u královny (režie: Juraj Deák) (Hra s vtipem a elegancí líčí poslední chvíle života nevyzpytatelné královny Alžběty, která si pozve společnost, coby publikum svého velkolepého „odchodu ze scény“. Mezi následníkem trůnu, arcibiskupem a půvabnou lady Southwellovou se krčí i Shakespeare. Ten má o královně napsat hru... a jak brzy zjistí, Alžběta je nejen skutečná herečka doby, v níž ženy na jeviště ještě nesměly, ale i zdatná dramatička vlastního života. A samozřejmě i života všech kolem sebe. ) (19:30)
    18.-20.12. - Divadlo Ungelt -
    Pierre Palmade, Christophe Duthuron: Na útěku (režie: Ladislav Smoček) (Francouzská tragikomedie - jevištní roadmovie o útěku dvou žen.) (19:55)

 

Tenhle vláček sice není žádý Orient -Expres, ani Hikari či Pendolino, ale projížďka v něm bude jistě pro ty, co se do něj vejdou, povedeným zážitkem. Jede se z místa X přes místo X do místa X. Než se ale dojede z místa X do místa X, musí se místem X projet několikrát. Místo X je poblíž vánočního stromu na náměstí Svobody v Brně. Trať je velice krátká, což má tu výhodu, že se na ní nenabírá prakticky žádné zpoždění. Navíc si pasažéři díky jejímu tvaru užijí jízdu postupně všemi světovými směry. Co může být lepšího, než mít v puse bombón a vézt se takovým vláčkem ...

MK


Na nedělním večeru v divadle Husa na provázku jsme po roce tradičně vzpomněli na Jiřího Bulise. Jeho písně žijí a pořád je hodně lidí, kteří na ně rádi zajdou do divadla i v předvánočním shonu. Zaslouží si to. Mimo jiné jsme provedli i Bulisovu minioperu Hej, vyjdi támhle na kopeček, kterou jsem „zrestaurovala“ v roce 2000. Překvapením večera byla rodina Košíkova s písní Hle, Františka, krásná panna z Komédyje o Františce, kterou kdysi hrálo Divadlo X.

Ve čtvrtek 17. 12. v 19:00 v divadle Barka (Sv. Čecha 35 a, Brno-Královo Pole) budou uvádět autorské písně z nového CD Peřiny z vody Žofie Kabelková a Petra Klementová. Byli jsme na jejich koncertě i s Jannou Verou a Remym z Groningenu v klubu 100Watt a pějeme chválu! Na jejich večeru vystoupíme se Soňou Jányovou jako hosté – s mojí hudbou na verše Jana Skácela a Milana Rúfuse.

V pátek 18. 12 a v úterý 22. 12 v Divadle Radost (Bratislavská 32) vždy v 19:00 hod. je možno vidět krásné představení s koledami, herci a loutkami „Husovické Betlém“

Dada a spol. www.quakvarteto.cz

Dr+spol. 13. 12. 2009

viditelné prase, viditelné prase, wwwprase prasisko viditelneprase wwwiditelneprase widitelneprase widitelné prase Viditelne.prase.cz Dušan Rouš